Städblogg

Ge ditt kök en effektiv köksrengöring med naturliga städprodukter

Ditt kök är hjärtat av ditt hem, och det är viktigt att hålla det rent och fräscht. Med rätt städprodukter kan du inte bara få bort smuts och bakterier, utan också undvika farliga kemikalier. I den här omfattande guiden kommer vi att dela med oss av de bästa naturliga städprodukterna för köksrengöring, samt ge dig användbara tips och tricks för att hålla ditt kök i toppskick.

Varför ska du använda naturliga städprodukter i köket?

Det finns många skäl till varför du bör överväga att använda naturliga städprodukter i ditt kök. För det första är de naturliga alternativen ofta lika effektiva som de kemiska. Du kan få bort envis smuts och lämna dina ytor skinande rena utan att behöva utsätta dig själv eller din familj för farliga kemikalier.

Naturliga städprodukter är också mer miljövänliga. De innehåller inte de starka kemikalier som kan förorena både luft och vatten. Genom att välja naturliga produkter kan du göra en insats för att minska negativ påverkan på miljön.

Slutligen kan naturliga städprodukter vara mer skonsamma mot dina ytor och material. Kemiska produkter kan vara hårda mot exempelvis trä, marmor och rostfritt stål. Genom att använda naturliga alternativ kan du förlänga livslängden på dina kökstillbehör och undvika onödiga skador.

5 naturliga städprodukter för köksrengöring

  1. Vinäger – Vinäger är en fantastisk naturlig rengöringsprodukt. Blanda lika delar ättika och vatten i en sprayflaska och använd det för att rengöra köksytor, kakel och glas. Vinägern löser upp fett och smuts, och lämnar en fräsch doft.

  2. Citronjuice – Citronjuice är inte bara bra att använda i drinkar, det är också en effektiv rengöringsprodukt. Den naturliga syran i citronen hjälper till att lösa upp fett och ta bort fläckar. Du kan använda citronjuice för att rengöra köksbänkar, diskbänkar och rostfritt stål.

  3. Bakpulver – Bakpulver har många användningsområden i köket, och det fungerar också som en naturlig rengöringsprodukt. Blanda bakpulver med vatten för att skapa en pasta, och använd den för att rengöra ugnen, spisen och grytor och kastruller.

  4. Salt – Salt är inte bara bra för att krydda maten, det kan också användas för att rengöra dina köksredskap. Blanda salt med citronjuice eller ättika för att skapa en rengöringspasta. Skrubba pannor, kastruller och bestick med pastan för att få bort envisa fläckar och smuts.

  5. Teatreeolja – Teatreeolja har naturliga antibakteriella egenskaper och kan användas för att rengöra och desinficera köket. Blanda några droppar teatreeolja med vatten i en sprayflaska och använd det för att rengöra arbetsytor, skärbrädor och diskbänkar.

Tips och tricks för att hålla ditt kök rent

Med dessa naturliga städprodukter och användbara tips kan du enkelt hålla ditt kök rent och fräscht. Utan farliga kemikalier och med respekt för miljön kan du njuta av ett vackert och hälsosamt kök i ditt hem.

Våra bästa tips för köksrengöring

Rengöring av spisen

Rengöring av diskbänken

Rengöring av kökskranen

4 bra dammsugare som används av städproffs

Det finns för närvarande fyra huvudtyper av dammsugare tillgängliga, var och en med sin egen unika form och funktion, men syftet med alla dessa maskiner är att göra ett specifikt område fritt från damm och allergener.

Vissa husägare kombinerar ofta två eller flera typer för att uppnå de mest effektiva rengöringsresultaten. Genom att ha kunskap om olika typer kan du välja de som passar dina rengöringskrav.

Bäst dammsugare 2020 – 4 olika typer

Kolla in de fyra olika typerna av dammsugare som används av en professionell mattrengörare för olika rengöringsändamål. Hör med en rekommenderad städfirma i Katrineholm för mer råd.

Handhållen dammsugare

Dessa är idealiska för att nå de små och svåråtkomliga områdena som snabbt kräver rengöring. Den mest kända användningen av denna enhet är för att dammsuga interiörerna i bilarna eftersom denna typ av design kan hållas i en hand. Dess anpassningsförmåga gör den till ett första val för dammsugning av damm och skräp på olika svåråtkomliga platser, men den skulle inte fungera så bra för en allmän dammsugningsprocess, vilket skulle ta för lång tid eftersom området är stort. Dessa finns i ett brett utbud av olika designer som har olika prisklasser.

Den upprätta dammsugaren

Dessa är utan tvekan de mest kända och föredragna. När du föreställer dig en dammsugare eller ser annonser på webbplatser och tidningar är den bild du föreställer dig troligen en upprätt dammsugare. Upprättstående modeller ger de mest intensiva rengöringsresultaten för ditt hem och erbjuder den lugnande fördelen med generellt lättanvända tillbehör och funktioner, eftersom de allra flesta husägare har använt en upprätt dammsugare vid någon tidpunkt i livet. De flesta modeller har inställningar som gör att du också kan använda dem för mattrengöring och riktigt lortiga golv.

Stickdammsugare

Detta är kanske den minst kraftfulla av alla dammsugardesigner, men dessa är kända för att komma in på trånga ställen och göra ett utmärkt jobb på trägolv, lätta mattor och heltäckningsmattor. Stickdammsugare innehåller ett långt stickliknande handtag och en tunn design. Denna typ av design gör den till ett idealiskt alternativ för rengöringsändamål eftersom det passar in i de flesta hörn i ditt hus.

Dysondammsugare

Dessa är en av de mest användarvänliga maskinerna och står någonstans mellan den upprättstående modellen och stickmodellen. De är starka och har kapacitet som stående dammsugare, men har ändå ett tunt hölje, liknande stickdammsugarna. För denna typ av maskin är en annan kapsel förenad med en lång stav som kan användas för att rengöra mattan och det smutsiga golvet också. Dyson dammsugare är bland de dyraste alternativen, och det är på grund av dess unika design och senaste teknik. En professionell mattstädare har alltid denna typ av dammsugare för att säkerställa de bästa rengöringstjänsterna.

Hemstädning – hur du fejkar att ditt hem är ordentlig städat

Vi vill ha allt och vi skäms inte för att berätta det för folk. Som kvinnor vill vi ha en man som är smart, hårt arbetande och romantisk – hela paketet och inget mindre än hela paketet. Vi vill vara mammor, fruar och ha aktiva sociala liv. Vi vill ha karriärer som utmanar oss och låter oss vara människor som svarar på sitt riktigt namn och inte bara till ”mamma”. All vill att våra hus skall vara rena, välorganiserade och att familjen är glad. Vi är generationen som uppfostrades till att bli stålkvinnor. Därtill är vi också generationen som insett att för att få allt så måste man dela på arbetsbördan vilket kan betyda att din man och dina barn får hjälpa till för att hålla huset rent eller mer realistiskt för de flesta av oss, anlita en städfirma i Katrineholm som kan hjälpa till med hemstädning.

Anlita en städfirma för hemstädning

En städfirma kan vara lösningen på ditt tidsbristproblem och de kan komma och utföra hemstädning så ofta som du behöver dem. De flesta städföretagen bokar gärna upp regelbundna tider för hemstädning och kan även komma då du behöver extra städhjälp såsom att städa efter en fest för att fira en befordran på jobbet.

Jämför städfirmor på internet

När du bestämmer dig för att anlita en städfirma så vill du hitta någon som är ärlig, pålitlig och detaljorienterad. Det du inte vill göra är att lägga massor med tid på att intervjua folk och kolla referenser när du behöver hjälp redan idag. Många kvinnor har hittat en effektiv genväg för rekryteringen genom att använda en konsumentsida så som Eniro eller Google Business för att hitta sin nästa städerska. Det är ett mycket bra sätt att hitta folk som redan har blivit intervjuade och anställda och det tillåter dig att anställa folk som har blivit rekommenderade av nuvarande eller tidigare kunder. Det ser också till så du inte intervjuar eller anställer städpersonal som har dåliga betyg så du slipper göra om hela processen när det visar sig att det inte funkar med den du anställt.

Vilken städtjänst ska man välja?

Vi vill ha allt och det innebär att vi vill att våra liv skall vara så enkla och problemfria som möjligt och inget kan vara lättare än att använda en hemsida för att granska potentiella städtjänster så varför inte använda varje möjlig resurs som finns tillgänglig?

Det enda du sen behöver göra är att intervjua de tre högst betygsatta tjänsterna och hitta den som fyller dina behov bäst. Inget kan vara enklare och det visar att du kan göra allt – med lite hjälp såklart.

Vårstädning – 3 saker du bör göra rent varje år

Våren – tiden då man planterar blommor och anlägger trädgård. Man städar upp bakgården, tvättar bilen en gång i veckan då det inte längre är kallt och så vidare. Men med alla dessa saker man bör göra under denna tid på året kan det vara svårt att komma ihåg varje liten sak. De blir oftast då bortglömda, men är oerhört viktiga för att hålla hemmet rent.

Vårstädning – Rengöring som är ett måste

smart städrutin för att vårstäda

Heltäckningsmattor

Mattrengöring bör utföras minst två gånger på år. Anlita en professionell mattrengöringsfirma för att se till att detta görs både snabbt och effektivt (och för att undvika att du måste sätta upp ännu en sak på ”att göra listan”.)

Vissa husägare kan vilja spara in pengar och rengöra mattorna själva. De flesta mattrengöringsfirmor säljer de kemikalier som de använder, inklusive miljövänliga sådana, och hyr ut utrustningen de själva använder.

När heltäckningsmattan är rengjord bör golvet se sprillans nytt ut igen. Det bör inte finnas några fläckar kvar och det bör lukta ljuvligt.

Takfläktar

Har du någonsin tittat upp i taket och märkt att det hänger dammråttor från kanterna på takfläkten? Det är för att de nästan aldrig, om någonsin, blir dammade. Detta kan leda till allergi hos både barn och vuxna då dammpartiklarna ständigt cirkulerar i rummet. Det kan också få hemmet att se stökigt och smutsigt ut.

Istället för att undvika att ta itu med detta införskaffa en dammvippa med förlängningsbart handtag. De är ofta lite böjda i kanterna så att man enkelt och snabbt kan damma av bladen på takfläkten. Se till att du har lagt en handduk under så att dammet inte hamnar på sängen eller andra möbler då det ramlar ner.

Rengör filtret på Air Conditioning

När sommaren anländer och man börjar sätta på sin Air Conditioning så är våren oftast redan över. Detta betyder att många inte har tänkt ännu på att rengöra dessa filter. Om man inte gör det kan det drastisk minska maskinens livslängd och det kan även orsaka allergiattacker hos människor med dammallergi. När man sätter på Air Conditioning och filtret är fullt så kommer maskinen inte att arbetar som den ska och resultera i att damm spottas ut i luften.

De flesta Air Conditioning system har ett filter som man kan ta lös. Det kan oftast rengöras under rinnande vatten i badkaret. Låt det sedan lufttorka och torka det sedan rent. Sätt därefter tillbaka filtret i maskinen och rengör badkaret efter dig.

Luften kommer nu att vara kallare och generera mindre damm än förut. Det är också ett bra sätt att spara pengar eftersom man inte behöver köpa en ny maskin var och vartannat år.

Men den stora ”att göra listan” som man som husägare har vid denna tid på året är inte alls konstigt att många glömmer många små saker. Men dessa små saker kan snabbt byggas upp och i det långa loppet kosta husägaren massor med pengar, förutom att de också kan orsaka hälsoproblem i familjen.

Spara pengar på din Air Conditioning och heltäckningsmatta genom att skapa en årlig rengöringsrutin. Ta även bort lite damm ur luften genom att åsidosätta några minuter till att rengöra din takfläkt. På endast några få minuter kan hela ditt hem bli både renare och hälsosammare.

Anlita vår städfirma i Katrineholm för att ta hand om vårstädningen av Ditt hem!